Xarxes socials
   
-
El Primer President del Antics Alumnes

1977

naira guerra
El Primer President del Antics Alumnes
 

Tenia 10 anys José Durán Seuba quan, el 1884, va ingressar en els Tallers Salesians de Sarrià. Va ser, per tant, company d'estudis dels que amb el temps havien de ser il.lustres figures del salesià espanyol, com José Calasanz, José Recasens, Emilio Nogués. Deixeble directe del senyor Juan Bautista Branda-primer superior d'aquell establiment-; a qui venerar sempre com amic i benefactor.

A l'edat de 12 anys va tenir la sort de viure els dies gloriosos de l'estada de Sant Joan Bosco a Sarrià: abril-maig de 1886. Va guardar d'ells un record inesborrable, i es va considerar feliç per haver pogut conèixer al Fundador dels Salesians. Allò constituïa per a ell motiu de satisfacció i adhesió cordial a l'Obra Salesiana.


En els Tallers aprendre l'art de l'enquadernació, el que li va permetre col.locar amb facilitat en una empresa de Barcelona. Explicava uns 16 anys. Un cop acabat el servei militar. va tenir una trobada que havia de deixar empremta en la seva vida. Fa uns 40 anys hi comptava el senyor Ramón Cambó: «Un dia de l'any 1905, passejant per Barcelona, ​​em va donar per entrar a l'església de Nostra Senyora de Betlem. Estava de gom a gom. Oía predicar. Esmunyint com vaig poder, vaig aconseguir arribar a prop del presbiteri. Allà vaig veure. amb gran alegria, el senyor Manuel Hermida entre d'altres sacerdots. Acabada la funció vaig anar a saludar i senyor Manuel em va presentar al senyor Rinaldi que era llavors vicari general de la Congregació Salesiana. Recordo que el senyor Manuel el presentar-me va dir al senyor Rinaldi: 'Aquest és vostè el senyor José Durán, antic alumne dels primers temps, va conèixer a Don Bosco: I el Sr Rinaldi em va dir:' Bé, bé. Llavors vostè serà la pedra fonamental d'una gran Associació d'Antics Alumnes a Sarrià. És hora de començar, i cal que sigui la primera d'Espanya: Uns dies més tard-continuava explicant Durán-reunia en Sarrià a tots els vaig poder trobar dels primers temps, i recordo que constituïm la primera junta directiva. i formem la primera Associació d'Antics Alumnes d'Espanya. Dic amb sant orgull que la nostra ha estat l'associació que ha assolit major esplendor ». (Don Bosco a Espanya, gener 1945).

Dues observacions arran d'aquest valuós testimoni del senyor Duran. Primera: ja el febrer de 1899, a instàncies del Rector Major, el Beat Miguel Rua, que estava de pas a Sarrià, es va formar una comissió per estudiar les bases d'una «Associació d'Antics Alumnes de les Escoles Salesianes de Sarrià» ( El sarriana, 25-1I-1899). Don Rinaldi com a inspector provincial de les cases d'Espanya, era present a l'acte. Després va poder comprovar que l'intent no prosperava ... Segona observació: l'associació que va resultar de l'entrevista Rinaldi-Durán a l'església de Betlem no va ser la dels Antics Alumnes de Sarrià, sinó la que es va denominar Associació d'Antics Alumnes de les cases de Don Bosco de Barcelona. Va quedar constituïda el 17 de desembre de 1905, amb seu, no en les Escoles de Sarrià, sinó al Col.legi Salesià de Sant Josep, del carrer Rocafort de Barcelona. El director d'aquesta casa fungía de consiliari, i els socis procedien d'ambdues institucions salesianes. La de Sarrià prestava en aquell moment un element de gran valor: el president, el propi senyor Duran, veritable constructor i animador de la nova entitat, primera organització en el seu gènere de l'Espanya salesiana.

Quan en 1917sonó l'hora de federar tots els centres locals i regionals que funcionaven en aquells dies sobre la pell de brau espanyol. l'assemblea celebrada a València es va fixar en el senyor José per designar com a president de la Federació d'Antics Alumnes Salesians d'Espanya. En la segona assemblea (Madrid 1920), veient el vol respectable que anava prenent la Federació, el senyor Duran va voler renunciar a la presidència. El titular havia de ser home de lletres i residir a Madrid ... L'assemblea, reconeixent els mèrits que. concorrien en Durán, el va nomenar president nacional honorari perpetu.

Mentrestant, el senyor José s'havia guanyat una posició de prestigi en la vida industrial de la capital catalana. En la seva gran taller d'enquadernació tenia treballant més de 20 obrers, gairebé tots, ells antics alumnes salesians. Va morir el 1946, als 72 anys. Era estimat i admirat. La seva mentalitat pel que fa a les associacions d'Antics Alumnes no admetia equívocs: aquestes havien de ser. abans que res, centres de pietat i vida cristiana, a fi de poder desenvolupar autènticament la missió salesiana en els altres sectors.

RAMÓN ALBERDI